Vijf ideeën voor zomeractiviteiten voor kinderen
Door Albelli op 1 juni 2024
Het is zomer! Trek jij ook het liefst naar buiten met de kinderen om samen te genieten van de zonovergoten dagen? Ontdek onze vijf beste tips voor creatieve activiteiten buitenshuis.
Op zoek naar zomerse activiteiten samen met je kinderen? Wij verzamelden onze vijf beste tips om de kinderen uit het huis te krijgen (byebye schermtijd!) om alles uit de zomermaanden te halen. Nieuwe talenten ontdekken, de creativiteit aanwakkeren én plezier maken: dankzij onze tips beleeft je kind een fantastische zomer.
1. Houd het koel met een waterballonnengevecht
Waterballonnen zijn niet enkel makkelijk en leuk, ze zorgen ook voor een welgekomen verfrissing tijdens warme dagen. Vul de ballonnen met water en trek naar de tuin of het park. Laat iedereen om te oefenen eerst mikken op een zelfverzonnen doel. Heeft iedereen het onder de knie? Het watergevecht kan beginnen! Voorzie elk kind van evenveel ballonnen en geef het startschot. Degene die aan het einde van het watergevecht het droogst is, wint!
Bonus tip: je kan echte waterballonnen kopen in de winkel, maar ook de gewone ballonnen in je kast voldoen. Maak het nog leuker voor de kinderen en voeg een paar druppeltjes kleurstof toe aan elke ballon voor een extra sprankel magie.
2. Organiseer een magische filmavond in de buitenlucht
Het enige wat nog magischer is dan een filmavond, is een filmavond in de buitenlucht. Profiteer van de warme zomeravonden met de favoriete films van je kinderen in de achtertuin, of het nu de nieuwste kaskraker is of een tijdloze tekenfilmklassieker.
Stel zelf een avontuurlijke film of serie voor of laat de kinderen samen een film kiezen. Nodig hun vriendjes, neefjes en nichtjes uit en moedig ze aan om zich te verkleden als hun favoriete filmpersonage.
Extra tip: draagbare filmprojectoren zijn tegenwoordig relatief betaalbaar. Het enige wat je nog nodig hebt: een groot wit laken dat als bioscoopscherm dient. Haal heerlijke snacks zoals popcorn en chips in huis en houd een paar dekens en kussens bij de hand voor de gezelligste filmavond ooit.
3. Open een limonadekraam
Prikkel de ondernemersgeest van je kind met een echt smakelijk en zakelijk voorstel. Zoek naar een gezond limonaderecept en maak er een leuke activiteit van om zelf limonade te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar citroenen, veel water, ijsblokjes en een gezonde dosis suiker. Je kunt je kleine ondernemers ook aanmoedigen om hun zelfgemaakte drankjes te pimpen met speciale ingrediënten zoals munt en framboos of komkommer en watermeloen.
Is de limonade klaar? Tijd om de pop-upwinkel in te richten. Een tafel, een bord met de naam van de shop en een zomers tafellaken vormen de basis. Reik de kinderen voldoende accessoires aan om de kraam te versieren. Zorg wel dat de limonadekraam op een veilige plek staat – weg van het verkeer – en houd steeds een oogje in het zeil.
Zijn je kinderen al wat ouder? Daag ze uit om een logo en slogan te bedenken voor de limonadekraam. Taal- en artistieke vaardigheden oefenen? Check! Verkoop nu de limonade aan voorbijgangers of nodig vrienden en familie uit om de nieuwe winkel te bezoeken.
Extra tip: heb je meer dan één kleine ondernemer in de familie? Daag hen uit door een prijs uit te reiken aan de beste verkoper. Of stel een gezamenlijk doel voorop en laat ze kennismaken met de kracht van teamwork.
4. Race met papieren bootjes
Er gaat niets boven buiten en bij het water zijn in de zomermaanden. Inspireer je toekomstige ingenieurs en architecten om papieren bootjes te bouwen en bereid ze voor op een race bij een meer, zwembad of rivier (onder begeleiding en toezicht van een volwassene natuurlijk). Met deze spannende zomeractiviteit gebruiken kinderen niet alleen hun creatieve vaardigheden, maar moedig je ze ook aan om op een leuke en respectvolle manier om te gaan met water en de natuur.
Extra tip: neem voldoende extra papier mee, zodat je ter plekke meer bootjes kunt maken om nieuwe ideeën uit te proberen. Je wilt niet dat de pret ophoudt nadat het eerste bootje gezonken is!
Zo maak je een papieren bootje in vijf eenvoudige stappen:
- Leg een stuk papier verticaal voor je kind. Laat ze het vervolgens van boven naar beneden dubbelvouwen.
- Vouw de linker- en rechterbovenhoek naar het midden van het papier om bovenaan een punt te vormen.
- Vouw de flappen aan de onderkant van het papier omhoog om een driehoekige vorm te krijgen.
- Open het midden van de driehoek alsof het een hoed is en vouw de puntige zijden naar elkaar toe zodat de driehoek een vierkant wordt. Vouw vervolgens de bovenste laag naar boven om de andere punt aan te sluiten. Draai het papier om en herhaal aan de andere kant.
- Trek de bovenste twee punten open en duw de onderkant naar buiten om de basis van de boot te vormen. Je kunt plakband gebruiken om de boot droog te houden en te verstevigen.
5. Ga vliegeren
Een winderige zomerdag kun je het beste vliegerend doorbrengen! Delta- (driehoekig) en diamantvliegers (ruitvormig) zijn perfect om mee te beginnen omdat ze het makkelijkst op te laten zijn. Het enige wat je nog rest: het vinden van een grote open ruimte, zoals een park, speelveld, strand, of zelfs je achtertuin als die groot genoeg is.
Het belangrijkste aandachtspunt: blijf uit de buurt van hoogspanningslijnen, gebouwen en drukke menigten. Je hebt windsnelheden van ongeveer 8 tot 40 km/uur nodig om de meeste vliegers succesvol op te laten. Gebruik een weer-app om de beste dag uit te kiezen of houd de toppen van hoge bomen in de gaten om de plaatselijke windsnelheid te bepalen: als ze heen en weer bewegen, kan je gaan vliegeren.
Zo laat je een vlieger op:
- Zet je vlieger binnenshuis in elkaar, zodat de wind het je niet te lastig maakt. Plaats de verticale stok en de dwarsstokken van de vlieger en verbind dan het touw. Elke vlieger wordt geleverd met specifieke instructies.
- Met je rug naar de wind, richt je je vlieger en houd je hem omhoog tot de wind hem vangt. Draait de vlieger? Dan zit de lijn te strak. Valt hij? Dan staat het koord te slap. Geef je kind de instructies om de lijn strak te houden en tegelijkertijd meer lijn te geven, zodat de vlieger de lucht in vliegt.
- Om je vlieger veilig te laten landen, loop je er langzaam naartoe terwijl je de lijn inrolt. Als de lijn kort genoeg is, kan je de vlieger op de grond laten landen en oprapen. Demonstreer een paar landingen voor je kleine vliegeraar(ster) voordat je hem of haar de touwtjes in handen geeft.
Of je nu vooruit wilt plannen en uitkijkt naar een zomer vol voetbal en zwemmen of je wil nu al beginnen met het maken van een prachtig schooljaarboek om het einde van een memorabel schooljaar te markeren: blader door onze bibliotheek met geweldige fotoboeksjablonen en ga meteen aan de slag!