Onze beste jaarboek ideeën na een bijzonder schooljaar

Door Albelli op 7 april 2025

Elk schooljaar zit vol met momenten die het verdienen om vastgelegd te worden. Wat dacht je van die prestatie tijdens de sportdag, bloopers tijdens de afscheidsmusical en die bitterzoete laatste schooldag ooit. Een fotojaarboek is de perfecte manier om elk bijzonder moment te vereeuwigen en het maken ervan is (veel) makkelijker dan je denkt.

Waar is de tijd toch gebleven? Voor je het weet is je kleuter die zich aan je vastklampte op de eerste schooldag een puber bij de diploma-uitreiking van de middelbare school. Elk schooljaar is er eentje om te onthouden, vol met leuke en bijzondere momenten. Je kunt bij ons een jaarboek maken, zodat je elk schooljaar nog eens rustig kunt bekijken. Leuk voor nu én later.

Waarom zou ik een fotojaarboek maken?

Met een jaarboek kun je hun grootse momenten en prestaties vastleggen, zodat ze er later op terug kunnen kijken (en jij stiekem ook natuurlijk). Of je nu een afscheidsfotoboek voor de hele klas wilt maken, een fotojaarboek van alle teamprestaties of een verzameling van hun beste schoolmomenten door de jaren heen: wij hebben een fotojaarboek voor elke gelegenheid. Dus, ga meteen aan de slag.

Onze tips voor het maken van een fotojaarboek met je schoolfoto’s

1. Bepaal het onderwerp

Bedenk welk verhaal je met jouw jaarboek over school wilt vertellen. Richt je je op één schooljaar, een specifieke club of activiteit, of juist alleen op de leukste momenten van de afgelopen jaren? Je kunt zoveel kanten op (en je hebt veel te veel foto’s om uit te kiezen), dus door een onderwerp te kiezen wordt het makkelijker om een begin te maken.

Onze favoriete fotojaarboek ideeën: een album over de eerste schooldag, een boek met klasherinneringen, een vriendenboekje, een jaarboek met de hoogtepunten van het sportteam of een ‘zie mij groeien’ reis door de jaren heen.

2. Zoek naar foto’s

Nu komt het leukste gedeelte: bekijk de foto’s op je gsm en selecteer de exemplaren die het verhaal het beste vertellen. Die grote grijnzen, die ‘buikpijn-van-het-lachen’ momenten en zelfs de wazige foto’s die je echt terugbrengen naar de actie: ze verdienen allemaal een plekje in het fotojaarboek van je kinderen.

Zitten er gaten in je verhaal? Vraag leerkrachten, teamgenoten en andere ouders om extra foto’s. Misschien hebben ze wel verborgen juweeltjes van momenten die jij helemaal vergeten was (tot nu toe).

3. Creëer orde in de chaos

Nu is het tijd om de foto’s die je hebt opgeslagen te sorteren. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: probeer ze gewoon te ordenen in aparte categorieën op basis van je onderwerp, bijvoorbeeld op gebeurtenissen (zoals verjaardagsfeestjes en logeerpartijtjes), activiteiten (denk aan schoolreisjes of sportdagen) of specifieke data/tijdvakken (zoals het schooljaar of het voetbalseizoen, als je een boek maakt dat meerdere jaren beslaat). Je kunt zelfs verschillende jaar fotoalbums aanmaken in Mijn Foto’s, zodat het sorteren makkelijker wordt.

Bonustip: als je werkt aan een jaarboek van een club of een fotoboek van een sportteam, maak dan een gedeelde map, zodat iedereen z’n beste foto’s kan uploaden.

4. Kies je thema

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Geen stress. Wij hebben een heleboel themaboeken voor je, zodat je meteen inspiratie krijgt. Kies het boek dat het beste bij jouw thema past en pas het naar wens aan. Stem de kleuren af op de school of het sportteam, of mix en match lettertypes en stickers als je voor een scrapbookstijl gaat. Voel je je juist supercreatief? Dan kun je jouw fotojaarboek natuurlijk ook helemaal zelf maken en met een blanco boek beginnen.

5. Ga voor eenvoud & begin

Het kan heel verleidelijk zijn om elke foto toe te voegen (want kijk eens hoe leuk ze zijn), maar als het aankomt op het maken van een jaarboek van school, is minder soms meer. Gebruik witruimte, grappige captions en een mix van fotoformaten om elke pagina er stijlvol uit te laten springen.

Wat moet je in je jaarboek zetten?

We weten dat je door de jaren heen wel honderden (of zijn het duizenden) foto’s hebt gemaakt van de mooiste en meest gedenkwaardige prestaties van je kind. Maar waar begin je met beslissen wat je in je jaarboek wilt zetten? Hier zijn een paar momenten die zeker niet mogen ontbreken en die je jaar fotoalbum extra speciaal te maken. Kies er een paar uit of gebruik ze allemaal:

1. Familie en vrienden

Begin met de mensen die hun schooltijd bijzonder maken, zoals hun beste vrienden, favoriete leraren en die oude familievriend die je tegen het lijf loopt bij het ophalen van school. Zet er ook groepsfoto’s in, zoals na een gewonnen wedstrijd, tijdens het spelen na school en zelfs die officiële (maar ietwat ongemakkelijke) schoolfoto’s met broers en zussen. Je kunt ook soortgelijke foto’s van meerdere jaren naast elkaar zetten om te zien hoeveel ze veranderd zijn.

2. Naschoolse activiteiten

Of ze nu de sterspeler van het team zijn of juist niet: zolang het plezier ervan afstraalt is het goed. Naschoolse activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van het schoolleven en een perfect excuus om een fotojaarboek te maken. Kies voor foto’s die laten zien dat ze genieten, zoals teamoverleg, actiefoto’s en hun favoriete ‘yes, gelukt’-moment.

Waarom voeg je geen statistieken, data en scores toe om een jaarboek te maken voor de hele club of het hele team? Bestel meteen een exemplaar voor iedereen en bespaar zo nog meer met onze bulkkorting.

3. Schoolvoorstellingen

De eindmusical, de jaarlijkse talentenjacht of die ene keer dat ze een kreeft mochten spelen tijdens de kerstviering (ja, je leest het goed). Dat zijn allemaal iconische momenten voor je jaarboek van school.

Om het extra persoonlijk te maken kun je ook foto’s van het programma of toegangskaartje toevoegen.

4. Schoolreisjes

Hier wordt elk jaar vol spanning naar uitgekeken: het schoolreisje. Het maakt dan niet uit of ze een dagje naar de dierentuin of een week op skireis gaan, genieten doen ze toch wel. Hun fotojaarboek zou dus niet compleet zijn zonder foto’s van alle hoogtepunten.

5. Prestaties en prijzen

Vergeet niet om ook de momenten waar je jonge scholier het meest trots op is in je fotojaarboek te zetten. Alles van die keer dat ze ‘zonnetje van de dag’ werden tot die 10 op hun spellingtoets verdient een plekje in je jaarboek. Het maakt niet uit hoe groot of klein, elke prestatie telt en dit is de beste manier om dat te laten zien.

6. Kunstwerken en speciale projecten

Stimuleer de creativiteit van je kind door hun geweldige kunstwerken in je fotojaarboek op te nemen. Hang het dus niet alleen op de koelkast, maar maak er ook een foto van of scan hun creaties. Je kunt dan captions toevoegen, zodat duidelijk is wat ze hebben gemaakt (het is trouwens een draak, geen kat… duhuh).

7. Citaten en getuigenissen

Maak je creatie persoonlijk met jaarboek quotes: voeg korte berichtjes en lovende woorden toe van leraren, coaches, teamgenoten of hun beste vriendjes, zodat ze terug kunnen kijken en zich geliefd kunnen voelen. Deze kleine details maken elk herinneringsboek en jaarboek van de middelbare school of universiteit echt uniek.

Klaar om een aandenken te maken dat voor een grote glimlach (en misschien een paar traantjes) zal zorgen? Bekijk onze themaboeken en ga aan de slag.