Hoe kan je een verhaal vertellen met je fotoboek
Door Albelli op 24 oktober 2019
Herbeleef je favoriete momenten in een albelli fotoboek met deze eenvoudige tips voor het vertellen van een verhaal.
Je hoeft niet goed te zijn met woorden om een leuk verhaal te vertellen – je foto’s kunnen voor zichzelf spreken. Het maakt niet uit of je je foto’s het verhaal wil laten vertellen of dat je liever zelf bijschriften toevoegt, hier vind je creatieve ideetjes om met je albelli fotoboek aan de slag te gaan.
Wij helpen je bij het opstellen van je structuur, het visuele aspect en het schrijven van de beschrijvende tekst om ervoor te zorgen dat die perfect bij je foto’s past zodat je al je favoriete momenten opnieuw kan beleven alsof het gisteren was.
Het belang van een goed verhaal
Wanneer je je vrienden een verhaal vertelt, denk je altijd even na over de structuur ervan, toch? Als je van de hak op de tak springt, kan het allemaal erg verwarrend worden, je vergeet belangrijke details en je luisteraars raken in de war. Hetzelfde geldt voor fotoboeken. Voordat je aan de slag gaat, moet je nadenken over de structuur. Dit maakt het makkelijker voor jou om te bepalen waar je je foto’s moet plaatsen.
Denk na over het doel van je fotoboek
Het doel van je boek kan je helpen om je thema en je verhaal te bepalen. Als je een boek aan iemand cadeau wil doen, voor bijvoorbeeld een huwelijksverjaardag , kan je bijvoorbeeld voor de structuur van een tijdlijn kiezen om de relatie van toen tot nu weer te geven. Een boek voor jezelf kan je dan weer opsplitsen in thema’s die jij interessant vindt.
Snelle tip: als het een cadeau is, kan je beginnen met het maken van een spinnenwebdiagram met momenten die belangrijk zijn voor die persoon. Bekijk het als een spel waarin je woorden met elkaar moet associëren. Dit kan je helpen om bijschriften of titels voor elk moment te plannen en daarnaast help het je ook bij het bedenken van een ontwerp.
Hoe kan je je fotoboek chronologisch structureren
Als je een boek met een tijdlijn wil maken, hoeft de periode niet altijd jarenlang te duren, je kan ook foto’s van een week of een bepaalde dag chronologisch ordenen. Voor een reisboek bijvoorbeeld kan je beginnen met een foto van het vliegtuig en eindigen met een foto van de terugreis. Alle leuke herinneringen die tijdens je reis gebeurd zijn, plak je er gewoon tussen.
Voor een trouwboek kan je de structuur van de dag aanhouden, begin met de ceremonie, dan het moment dat je als koppel de receptie binnen wandelde, daarna foto’s van het diner en de speeches en tot slot foto’s van de after party.
Snelle tip: schets een tijdlijn van de evenementen voordat je met je boek aan de slag gaat. Dit helpt je om belangrijke momenten te onthouden en de structuur van je fotoboek te plannen.
Ideetjes voor het vertellen van een verhaal zonder tijdlijn
Een traditioneel verhaal heeft een begin, een midden en een einde, maar niet alle verhalen hoeven deze chronologische volgorde aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan series of boeken waarbij personages teruggaan in de tijd. Je zou een gelijkaardig idee kunnen gebruiken in je fotoboek.
Voor een familieboek zou je bijvoorbeeld hoofdstukken rondom personen kunnen maken, zoals speciale pagina’s voor opa en oma of voor je kinderen. Als je een boek maakt voor een vriend, kan je het onderverdelen in hobby’s of dingen die jullie samen meegemaakt hebben. Je kan bijvoorbeeld pagina’s maken met daarop alle festivals waar jullie samen naartoe zijn geweest of alle avonturen die jullie samen beleefd hebben.
Snelle tip: het tekenen van een klein spinnenwebdiagram helpt ook hiervoor. Voordat je met je boek aan de slag gaat, moet je eerst nadenken over de hoofdstukken waarin je het wil verdelen. Schrijf elk hoofdstuk op en schrijf er dan alle momenten die je erbij associeert. Als je veel foto’s hebt om doorheen te gaan, kan het je helpen om te weten wat je wil door er willekeurig eentje uit te kiezen.
Maak gebruik van tekst of laat de foto’s zelf het verhaal vertellen
Bijschriften helpen je om extra kleur aan je verhaal te geven, vooral als je geen tijdlijn volgt. Probeer voldoende te beschrijven en duidelijk te maken want er vooraf ging aan het moment dat je vastgelegd hebt. Als je met vrienden of familie doorheen je fotoboek bladert, kunnen deze kleine anekdotes ervoor zorgen dat jullie urenlang herinneringen blijven ophalen.
Visuele verhalen vertellen werkt heel goed voor een chronologisch fotoboek. In een babyboek bijvoorbeeld kan je gemakkelijk de ontwikkeling van je baby in foto’s tonen. Als je tekst wil toevoegen, kan je achteraan een pagina toevoegen om de statistieken van je baby toe te voegen, zoals de tijd dat ze geboren zijn, hun gewicht en de datum waarop ze voor het eerst begonnen lopen.
Snelle tip: als je geen inspiratie hebt voor het maken van bijschriften kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een songtekst dat je met dat moment associeert.
Voeg aandenkens toe voor extra context
Aandenkens, tickets en pagina’s uit een plakboek kunnen je verhaal nog rijker maken. Ze kunnen je helpen je geheugen op te frissen als je je fotoboek aan je familie laat zien, ze maken je boek nog persoonlijker en voegen extra details toe die je niet in een foto vast kan leggen.
Voor een reisfotoboek kan je bijvoorbeeld dagboekpagina’s en eventuele schetsen en krabbels van lokale bezienswaardigheden scannen. Hierdoor krijg je een beter idee van al je ervaringen en wordt het nog makkelijker om je te herinneren hoe je je op dat bepaald moment voelde.
Snelle tip: als je geen scanner hebt, kan je gebruik maken van één van de vele scan apps. Bekijk er hier enkele.
Je hebt nu heel wat ideetjes voor creatieve verhalen, hoe ga jij je volgend albelli fotoboek starten? Als je extra tips nodig hebt om aan de slag te gaan met je volgend project, kan je onze andere handleidingen bekijken voor meer inspiraties en tips over het opstellen van een werkmethode van ons creatieve team.
Klik op de icoontjes hieronder om dit op sociale media te delen. En denk eraan ons te volgen op Facebook en Instagram voor meer ideetjes voor je volgend fotoboek.