Wat schrijf je in jouw babyfotoboek?

Door Albelli op 8 juni 2023

Bezig met je babyalbum en last van een writer’s block? Bij albelli kunnen we je helpen. Hier zijn eenvoudige tips om je te helpen het verhaal van je baby in woord en beeld te vertellen.

Even niet opgelet en je hebt het gemist – zo voelt het soms in de jonge jaren van onze kinderen. Ze gaan zo snel van zitten naar kruipen naar lopen en rennen dat het moeilijk is om herinneringen vast te houden aan hoe ze waren en hoe je je voelde in het allereerste begin – en dat is waar een babyalbum van albelli kan helpen.

Wij hebben een groot aanbod vooraf ontworpen thema’s om het maken van je babyalbum gemakkelijk te maken. Omdat het ontwerp al klaar is, moet je alleen nog maar je foto’s en bijschriften toevoegen. Heb je geen idee wat je als kersverse ouder bij jouw foto’s moet schrijven? In deze blog geven we je suggesties voor het maken van een babyalbum waarin foto’s en woorden worden gecombineerd om je herinneringen tot leven te laten komen op de pagina.

Jouw baby welkom heten

 

Om te beginnen moet je je baby voorstellen met alle belangrijke informatie, zoals volledige naam, geboortedatum en -tijd, gewicht, lengte, kleur van de ogen en het haar, hoeveel haar hij/zij had en zelfs of hij/zij zijn/haar intrede in de wereld luid aankondigde of juist op een meer ingetogen manier. Als zij de hoofdpersoon in het boek worden, wil de lezer hen uiteraard leren kennen.

Vertel het verhaal van de reis van je baby

 

Een reis door het verleden is een goede manier om je kind te helpen begrijpen wie zijn/haar ouders zijn. Je kan een kort verhaaltje schrijven over hoe jullie elkaar hebben ontmoet, interessante weetjes over de relatie, foto’s en details van jullie trouwdag, waar jullie woonden voordat jullie kinderen kregen en speciale gebeurtenissen die jullie samen hebben gevierd.

Als er een specifieke behandeling nodig was, zoals IVF of eiceldonatie, kan het een idee zijn om deze details in een babyalbum te zetten. Op latere leeftijd zou dat een heel bijzondere manier zijn om aan je kind uit te leggen hoe hij/zij in jullie leven is gekomen.

Misschien wil je informatie opnemen over de ontwikkeling van je baby terwijl hij/zij in de baarmoeder groeide. De scandata naast de foto’s zijn niet alleen een mooie herinnering om op terug te kijken, maar ook een bijzondere manier om je kind later te laten zien hoe het zich als baby ontwikkelde.

Waarom zou je niet elke week vastleggen hoe groot ze waren door hun groei te laten zien? Leuke weetjes zoals ‘een baby van 20 weken is net zo lang als een banaan’ zullen gegarandeerd voor een glimlach zorgen.

Kijk terug op de bevalling

 

Hoe laat was het en waar was je toen je vliezen braken? Hoe voelde je je tijdens de bevalling en was het een sprint of een marathon? Wat ging er door je heen toen het allemaal voorbij was en hoe voelde je je toen je kind eindelijk in je armen werd gelegd?

Er is zoveel dat je zou kunnen opschrijven over de dag dat je baby op de wereld kwam. Van wat je partner deed terwijl je perste tot wie de navelstreng doorknipte en herinneringen aan de kamer waarin het allemaal gebeurde – die eerste momenten vertellen een verhaal op zich.

Je kan ook vertellen welke pijnstiller(s) je hebt gehad en welke methode je hebt gekozen, bijvoorbeeld een waterbevalling. Dergelijke informatie werkt goed naast zwangerschapsfoto’s en je moet er niet te veel bij nadenken – opsommingstekens en geheugensteuntjes zijn genoeg om de foto’s te versterken.

Een geïllustreerde brief aan je kind

 

De meeste ouders ervaren een grote verscheidenheid aan emoties wanneer ze een baby krijgen. Natuurlijk kan je die op dat moment niet overbrengen aan je baby, maar misschien vind je het jaren later wel leuk om ze te delen.

Een fotoboek biedt de mogelijkheid om een geïllustreerde brief aan je toekomstige volwassen zoon of dochter te maken, een verhaal van hun vroegste dagen en alles wat er om hen heen gebeurt. Van hoe hun broers en zussen reageerden bij hun eerste ontmoeting tot hoe de baby reageerde toen hij uit het ziekenhuis werd thuisgebracht: het vastleggen van de details van de tijd die je samen hebt doorgebracht en van momenten die je in de loop der tijd misschien zijn ontgaan, zal van onschatbare waarde zijn voor zowel jou als je kind als jullie ouder worden.

Sliepen ze van het begin af aan de hele nacht door? Zo niet, hoe voelde je je de eerste keer dat ze dat deden? Dergelijke informatie en de vermelding van kleine eigenaardigheden of maniertjes geven je albelli fotoboek extra diepte. Er zijn zoveel dingen die je kan noteren die een camera misschien niet heeft kunnen vastleggen.

Laat je baby zijn/haar verhaal vertellen

 

Een ander en leuk idee is om de verhalen te vertellen vanuit het perspectief van de baby. Als je je in de kleine schoenen van je kind verplaatst, kan je je voorstellen hoe hij/zij alle nieuwe en spannende belevenissen van zijn/haar jonge leven ziet, van familieleden tot huisdier, zijn/haar favoriete speelgoed, zijn/haar ontdekkingstochten en het eerste huis dat hij/zij thuis noemt.

Je kan deze verhalen uit de eerste hand combineren met beschouwingen van anderen over soortgelijke onderwerpen en zo thematische delen in het boek maken, zodat het een boeiende ervaring wordt die naadloos in elkaar overgaat.

Voeg je favoriete citaten en geluiden toe

 

De tekst die je kiest moet geen originele creatie zijn – citaten of songteksten die je betekenisvol vindt of die je prille relatie met de baby weerspiegelen, kunnen worden toegevoegd om je foto’s kracht bij te zetten en een eigen verhaal te vertellen.

Je kan zelfs een mini-afspeellijst maken van liedjes die favoriet waren tijdens de zwangerschap of die hielpen bij de bevalling. Wat betekende deze specifieke liedjes voor jou? Zet het in jouw babyalbum. Hetzelfde geldt voor films of tv-programma’s die troost boden tijdens de eerste slapeloze nachten, en voor de geluiden en beelden die je baby voor het eerst intrigeerden of troostten.

Noteer hun kleine mijlpalen

 

Er zijn zoveel mijlpalen in die eerste jaren. De tijd en datum van hun eerste lach. Waar hun eerste vaste maaltijd uit bestond en hoe ze reageerden. Hoe en wanneer ze voor het eerst omrolden. Wat hun allereerste woordje was en waar ze waren toen ze hun eerste stapje zetten. Groot of klein, je zult ze allemaal willen onthouden.

In plaats van je te beperken tot feiten en cijfers, vind je het misschien leuker om uit te leggen wat je gedachten en gevoelens waren bij elke mijlpaal. In de komende jaren zal dit je kind laten zien hoeveel hun ontwikkeling voor je betekende.

Betrek familieleden erbij

 

Misschien wil je je familie of vrienden de kans geven om hun eigen foto’s en woorden in het fotoboek te zetten. Dit zorgt voor afwisseling en laat je baby zien hoe geliefd hij of zij was bij zovelen.

Of het nu gaat om een korte uitdrukking of lange brieven aan de baby, broers en zussen, grootouders, en alle andere familieleden zullen het leuk vinden om in het fotoboek te staan. Het delen van herinneringen aan speciale momenten, zoals het kind dat op de schouder in slaap valt of in de armen rent als ze elkaar een tijd niet gezien hebben, zijn hartverwarmende verhalen, en leuke momenten met het gezin in de natuur of op speelplaatsen zullen altijd dierbare herinneringen zijn. Zelfs foto’s van iemand die een luier verschoont of een klein ‘ongelukje’ oplost, laten zien hoe de familieband vanaf het prille begin werd gevormd en versterkt.

Aan jou de keuze!

We hopen dat je wat inspiratie uit deze blog hebt gehaald en dat je nu nog enthousiaster bent over het vooruitzicht om een babyfotoboek bij albelli te maken. Het is een geweldige manier om speciale momenten te herbeleven en iets samen te stellen waar jij en je gezin nog jaren plezier van zullen hebben. Bekijk voor extra advies over babyalbums nog meer handige tips van albelli. Veel plezier!